Охолодження, замороження, зберігання продукції
Охолодження
- Охолодження в повітрі
- Охолодження в обладнанні
- Охолодження льодом
Переваги попереднього охолодження:
- Знижує інтенсивність дихання;
- Збереження харчової цінності, смакових якостей, товарного вигляду
- Запобігає значним втратам маси і розвитку фітопатогенних мікроорганізмів;
- Підвищує рентабельність транспортування, подальшого зберігання і реалізації продукції.
Заморожування
- Флюїдизаційні апарати
- Заморожування в потоці повітря
-15…-45 оС, 2…3 м/с
Камери зберігання продукції
Під-час холодильного зберігання не потрібно відводити чи підводити теплоту до продукту.
Головна його мета – мінімізувати зміни у продуктах та зберегти їх якість.
Насамперед для цього слід підтримувати стабільну низьку температуру зберігання
Основні параметри, що визначають режим зберігання продуктів:
- Температура
- Відносна вологість
- Швидкість руху повітря
Вибір холодоагентів
F-газ регулювання
- Регулювання набрало чинності 9 червня 2014 року і починає застосовуватись на всій території ЄС починаючи з 1-го січня 2015 року
- ЄС підписали поетапне зменшення споживання фторовмісних парникових газів (Е-гази) на 7996 до 2030 року
- 3 2016 в ЄС ввели регулярні перевірки на герметичність систем для підприємств де заправка холодоагенту 2 5 тон в СО, еквіваленті (для КІЗ4а » 3,5 кг; В404а 2 1,3 кг)
Переваги СО, як холодоагента
- Екологічно безпечний / Природній
- Низька вартість (втричі дешевший за фреон)
- Вибухо – та вогнебезпечний, не потребує особливих вимог по утилізації
- Холодоагент, який не буде виведений з експлуатації
- СМУР (потенціал глобального потепління) – 1, для порівняння В507 – 3985
- ОРР (потенціал руйнування озонового шару)- 0
- Високопотенційна з вторинна енергія – можливість прямого нагріву води до 60жс, що дозволяє частково або повністю відмовиться від традиційних джерел теплопостачання
- Компактність компресорів, менший діаметр трубопроводів
- Надійність систем, що знижує експлуатаційні затрати