Обладнання для розморожування риби підбирається індивідуально, тип обладнання для дефростації визначатиметься технологічними процесами вашого виробництва, дефростери передбачають різні процеси розморожування риби та поділяються на 4 типи: повітряно-крапельна дефростація; водяний дефростер (бульбашкова камера); дефростація мікрохвилями; дефростація радіочастотами.
Лінії та обладнання для розморожування риби
Лінії розморожування у рибній промисловості є ключовим елементом забезпечення високої якості продукції. Двома основними методами розморожування риби є використання автоматичних камер та спеціальних ванн.
Автоматична камера для розморожування риби методом дефростації
Автоматичні камери є інноваційними системами, які забезпечують точний і контрольований процес розморожування риби. Ці камери оснащені передовими технологіями контролю температури та вологості, що дозволяє зберігати текстуру та смакові якості риби.
Принцип роботи камери дефростера – камери для розморожування продуктів
Дефростація – це один із процесів виробництва рибної продукції, повністю протилежний її заморожуванню. Мета цього процесу – зробити м’ясо риби придатним для використання з максимальним відновленням та збереженням властивостей свіжого м’яса. При цьому потрібно одночасно досягти мінімальних втрат його харчової цінності.
Усі автоматичні камери для розморожування (дефростації) риби функціонують з дотриманням основного принципу – розумного розморожування за допомогою рівномірної подачі на заморожену рибу теплого повітря. При цьому потік повітря та його подача регулюється автоматично.
Повітря нагрівається під час проходження через спеціальний теплообмінник, який може бути водяним, газовим, електричним або паровим, залежно від конструкції камери. Для цього за допомогою встановлених вентиляторів створюється повітряний тунель. Вентилятори продувають через поміщений у камеру продукт сильний потік повітряно-крапельної суміші.
Однак у процесі такого способу розморожування риба може сильно всихати і втрачати свою вагу. Щоб запобігти наступу таких небажаних наслідків, автоматичні камери для розморожування (дефростації) риби подається вода через спеціально встановлені форсунки під великим тиском із дрібною дисперсією. Так досягається 100% вологість у камері.
У камерах здійснюються такі процеси:
- підтримання заданої температури;
- подача тепла;
- постійний контроль температури риби всередині, на її поверхні та в самій камері;
- підтримка оптимального рівня вологості.
Всі процеси регулюються в автоматичному режимі інтелектуальним блоком керування, що отримує інформацію із встановлених датчиків.
Використання камер як склад для зберігання продукції
Нерідко автоматичні камери для розморожування (дефростації) риби комплектуються випарниками. У цьому випадку камера може переводитися в режим зберігання і функціонує як склад, що охолоджується. При роботі в такому режимі в камері можна зберігати рибну продукцію за таймером до початку процесу дефростації. Також можна зберігати рибу та після такої процедури до досягнення продукцією встановленої температури.
Ванни для дефростації риби
Ванни є ще один ефективний метод розморожування, особливо для великих обсягів продукції. Ванна для дефростації риби може бути наповнена спеціальними розчинами, що забезпечують оптимальні умови для розморожування.
Таке обладнання для дефростації риби покликане вирішувати такі завдання:
- Масштабованість. Ванни для дефростації можуть бути адаптовані до обробки різних обсягів риби. Це робить їх ідеальним вибором для промислових підприємств.
- Збереження якості. Спеціальні розчини у ваннах забезпечують оптимальні умови для розморожування продукції, мінімізуючи втрату вологи та зберігаючи важливі характеристики смаку та текстури риби.
- Економія ресурсів. Просунуті системи часто передбачають заходи для економії енергії та води, що сприяє стійкості виробництва.
Якщо ви підприємець-початківець, який збирається відкрити власне підприємство з переробки риби, вам неодмінно потрібно звернутися до компанії BMSERVICE. Наші фахівці допоможуть розробити оптимальний проект ліній переробки продукції підприємства, встановлять та налаштують камери та ванни для дефростації риби, а також забезпечать подальше їхнє технічне обслуговування. Ми готові розробити або виготовити, доставити та встановити інше необхідне холодильне обладнання для успішного функціонування вашого підприємства.