Системи класифікації туш худоби
Полуавтоматичні та повністю автоматизовані системи зважування та класифікації туш худоби – це технологічне рішення, призначене для класифікації туш за їх якістю та характеристиками.
Ця система може включати різні комбінації систем та технологій, таких як: зважування, сканування для виявлення недоліків та класифікації та сканування об’єму. Наприклад, технологія візуалізації може аналізувати дані за допомогою штучного інтелекту для точної та ефективної класифікації туш.
Класифікації туш худоби в харчовій промисловості
Прийняті у світі системи класифікації забійних тварин та м’ясних туш різноманітні та суттєво різняться. Вони засновані на диференційованому підході та враховують такі показники, як стать і вік тварини, жива маса і вгодованість, вихід м’яса на кістках, конфігурація туші, товщина шпику, площа «м’язового вічка», обхват грудної частини, вихід м’яса – м’якоті, довжина туші та окремих її частин, колір жирової та м’язової тканин та ін.
Системи класифікації туші необхідні для різних цілей м’ясопереробки, таких як ефективне подальше різання з мінімізацією відходів, оцінка якості продукту та її ціни, отримання незалежної оцінки якості продукту. Для класифікації туш використовуються як ручні пристрої так і автоматичні лінії класифікації туш худоби з її подальшим сортуванням.
Технологія класифікації туш худоби
Для оцінки без пошкодження поверхні використовують різні прилади на основі ультразвукового сканування або реєстрації та обробки відео. Перевага таких приладів полягає в тому, що вони не викликають пошкодження м’язової тканини, забезпечують гігієнічний спосіб роботи та об’єктивність виміру.