Шокове заморожування плиточник – це пластинчасті морозильні апарати, які працюють шляхом прямого контакту між продуктом та морозильними пластинами плиткового апарату, що мають внутрішній контур холодоагенту. Скороморозильні плиткові апарати з вертикальними чи горизонтальними пластинами призначені для швидкого та ефективного заморожування великих обсягів сипучих продуктів, заощаджуючи при цьому початкові інвестиції, енергоспоживання та простір.
Пластинчасте заморожування засноване на прямому та подвійному контактному заморожуванні. Процес пластинчастої заморозки складається з пластин, через які протікає холодоагент. Залежно від компресорної системи в пластинчастій морозильній камері можна використовувати різні холодоагенти, такі як аміак, фреон та CO2. Якщо продукт помістити в морозильну камеру між пластинами, що заморожуються, він заморозиться швидко і рівномірно. Рівномірне заморожування дозволяє штабелювати блоки.
Час заморозки залежить від продукту та відстані між пластинами. Однак завдяки подвійному контактному заморожуванню це одна з найшвидших технологій заморожування на ринку. Пластинчасте заморожування ефективне для безперервного заморожування великих обсягів і може здійснюватися в блоках або лотках.
BMSERVICE пропонує рентабельне та енергоефективне морозильне обладнання, вироблене в Україні з використанням високоякісних матеріалів та європейських комплектуючих та з міцною конструкцією, розраховане на тривалий термін служби.
Плитковий скороморозильний апарат
Сучасні реалії вимагають як у домашньому господарстві, так і в промисловості віднаходити і використовувати більш оригінальні, дійові, продуктивні та економні способи заморожування продуктів, що швидко псуються. Одним із таких способів є контактне плиткове заморожування. Сьогодні це найбільш ефективний і економний спосіб заморозки, в основі якого лежить використання плиткового скороморозильного апарату.
Основне призначення та принцип дії скороморозильного плиткового апарату
Головною відмінністю скороморозильного плиткового апарату є заморожування продуктів у готових спеціальних блок-формах. Застосовуються такі установки в основному на підприємствах м’ясної та рибної промисловості для заморожування продукції. Використовується шокове плиткове заморожування і при обробці фруктів та овочів, що дозволяє застосовувати цей апарат практично на всіх агропромислових підприємствах.
Блоки, що формуються в результаті швидкої заморозки, після цього дуже зручно складати, зберігати та транспортувати навіть на великі відстані. У зв’язку з чим такий апарат є найбільш популярним та таким, що користується попитом сьогодні.
Скороморозильний плитковий апарат – процес заморожування:
- Продукти складаються в спеціальні блок-форми, що передбачені в апараті. Вони можуть виготовлятися з тонкої сталі або алюмінію. Обидва матеріали відповідають санітарним нормам.
- Далі заповнені піддони чи форми встановлюють поміж плитами, наповненими всередині холодоносієм.
- В скороморозильному плитковому апараті, морозильні плити тісно притискаються до встановлених піддонів. Робиться це для того, щоб покращити контакт продукції безпосередньо з плитами та зробити кращим процес теплообміну. Все це підвищує ефективність всієї установки.
- У момент притискання плит до продуктів у формах відбувається їхнє часткове опресування. Своєю чергою, це дає можливість використовувати максимальну площу теплообміну та впливає на якість заморожування.
- Після цього холодоагент, що є всередині плит, починає закипати та відбирати надлишкове тепло в продуктів, що заморожуються.
Для повного заморожування однієї партії продуктів потрібно не більше двох годин часу.
Скороморозильний плитковий апарат – Різновиди:
Існують два різновиди таких апаратів: вертикальний та горизонтальний. Попри на те, що принцип їхньої роботи абсолютно схожий, між ними існують деякі розбіжності. Перш за все, це розташування плит:
Горизонтальний плитковий скороморозильний апарат
- У горизонтальному плитковому скороморозильному апараті, виходячи з його назви, плити розташовуються горизонтально. У зв’язку з цим вони являють собою полички, на які встановлюють блоки, що наповнені м’ясною продукцією, морепродуктами, овочами чи іншими видами харчів.
Вертикальний плитковий скороморозильний апарат
- У вертикальному скороморозильному плитковому апараті плити встановлені вертикально, звідси й назва апарату. У зв’язку з цим вони відіграють роль імпровізованих комірок, в які вставляють блок-форми.
Різниця в розташуванні плит вплинула і на характер завантаження продуктами:
- у горизонтальному плитковому апараті продукти спочатку закладаються в блок-форми, що нагадують собою листи для випікання, а вже потім останні встановлюють на морозильні плити;
- у вертикальних моделях завантаження всіх продуктів виконується відразу в комірки.
Плиткова заморозка – різниця в процессах:
Окрім цього, порядок виконання робіт також різниться в горизонтальних та вертикальних плиткових апаратах.
- Плиткова заморозка у вертикальних апаратах практично вся виконується в автоматичному режимі за допомогою машин, кількість і різновиди яких залежать від комплектації апарата.
- В горизонтальних апаратах доводиться застосовувати працю оператора для розфасовування продуктів по блоках та розміщення їх на плитах. Після цього потрібно також ввімкнути обладнання для стискання плит, а по закінченню заморозки – ввімкнути розтискання. Також вивантаження блоків часто виконується вручну.
Плиточный морозильный аппарат – переваги:
- Ефективність та швидкість заморозки продукції забезпечується застосуванням помпи (насоса) для подачі рідкого холодоагента з ємності чи циркуляційного ресивера в плити апарата. Це дає можливість уникнути зон застою, а також забезпечити інтенсивне відведення тепла від продукту, що заморожується.
- Окрім цього, застосування насосу дає можливість отримати однакову температуру кипіння холодоагента в плитах, незалежно від того, в якому місці він знаходиться. Також це дає можливість уникнути накопичення оливи в випарнику. Правда, використання насосу виправдано лише в апаратах середньої та великої продуктивності, що становить не менше ніж 10 т за добу.
Додаткові переваги плиткової заморозки
Використання плиткових апаратів для швидкої заморозки продуктів також має наступні переваги:
- швидкість заморозки – найважливіший аспект, що визначає якість заморожування, досягається завдяки постійному контакту продукції з випарником, в якому кипить холодоагент;
- енергоефективність, що забезпечується набагато меншим енергоспоживанням у порівнянні з повітряною заморозкою, оскільки не потребує використання вентиляторів;
- Плитковий морозильний апарат, це значна економія в побудові та габаритних розмірах морозильних камер;
- забезпечення експлуатаційних вимог без часових обмежень для персоналу.
Тунель шокової заморозки як різновид агрегатів
Ще одним популярним видом швидкої заморозки фруктово-овочевих продуктів, а також м’яса, риби, птиці та навіть готових страв є шокова заморозка за допомогою спеціального скороморозильного тунелю. Основною перевагою тунельної шокової заморозки є зберігання замороженими продуктами всіх своїх смакових якостей та поживності.
Для цього із сендвіч-панелей, наповнених пінополіуретаном, зводиться спеціальна морозильна камера в вигляді тунелю. Всередині знаходяться металеві візки та інше обладнання. В якості холодоагента тут використовують фреон.
Замовити плитковий морозильний апарат, горизонтальний чи вертикальний, як і будь-яке інше обладнання шокової заморозки, швидкого охолодження, та монтаж камер зберігання, в тому числі й холодильні агрегати, чи агрегати на Со2, можна в нашій компанії BMSERVICE.
Наша компанія запропонує Вам високу якість, та найліпші ціни на плитковий морозильний апарат, так як ми компанія виробник, з повним спектром послуг в сфері комерційного холодопостачання. Наші спеціалісти з задоволенням спроєктують, підберуть, доставлять в указане місце, змонтують та виконають потрібні пусконалагоджувальні роботи потрібного виду холодильної станції чи обладнання. Крім того, забезпечать його післяпродажним сервісним та технічним обслуговуванням.